Ospa wietrzna

ospa-wietrzna_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Czy to ospa?

Tytuł:Czy to ospa?
Autor:Katarzyna
8.1.2012, 17:40
U mojego synka w przedszkolu panuje ospa(synek ma prawie4 latka)od 4 dni wieczorem synka boli głowa ma gorączkę wacha się od 37.05 do 38.8 nie wiem co robić czy to początek ospy?narazie żadnej wysypki nie ma..

Autor:Passi
9.1.2012, 18:56
moja córka tak właśnie zaczęła ospę, we wtorek wieczorem dostała temp. a w czwartek rano wstała cała wysypana :) dziś dziś 5 doba i już zaczyna wysypka znikać ale oprócz varidermu do smarowania dostała jeszcze doustnie groprinosin co skutecznie przyspiesza leczenie :)

Tytuł:wykwity
Autor:Katarzyna
20.1.2012, 13:34
Synek ma wykwity na powiece tuż koło oka oraz na spojówce przy drugim oku obydwa oczy ma spuchniete zaczerwienione czy to normalne?czy moge synka wykapac

Autor:basia
6.2.2012, 21:44
ja dostała ospe 10 dni temu mam 29 lat najpierw myslalam ze to grypa po dwoch dniach w nocy mnie wysypało , juz sie ppojawiaja strupy. Mąż nie miał ospy mam nadzieję że nie dostanie syn 5 lat rowniez nie mial ,spałam w osobnym łóżku i nie dotykali mnie wiec moze sie uchronili mam nadzieje

Autor:gość
18.4.2012, 19:53
córka przyniosła z przedszkola ospe. po 14 dniach ja i żona tez dostalismy, także musicie uważać, ale i tak marne szanse pozdrawiam

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej pływa: kowadło czy rekin

ospa-wietrzna_ciekawostki

Ciekawostki

Świnka

Świnka, to nic innego jak nagminne zapalenie ślinianek lub też zapalenie przyusznic, jej przebieg jest raczej łagodny. Świnką bardzo łatwo można się zarazić, gdyż wirus przenosi się najczęściej drogą kropelkową w trakcie wylęgania.

Czy wiesz, że...

Żółtaczka typu C czyli wirusowe zapalenie wątroby to groźna choroba przenoszona przez krew oraz drogami płciowymi. Wywołują ją wirusy hepatitis C, które atakują wątrobę, doprowadzając przy tym do poważnych zaburzeń jej funkcji.

Polecamy

Mononukleoza
Około 80% ludzi po 40 roku życia nosi w organizmie wirus Epsteina – Barra (EBV), wywołujący ostrą chorobę zakaźną zwaną mononukleozą. Większość zachorowań na tę dolegliwość zauważa się u dzieci, najczęściej między 5, a 12 rokiem życia, rzadziej występuje w wieku późniejszym, w wieku 15 – 30 lat.

Archiwum

Metamizol wprowadzony na rynek w 1922 roku ciągle cieszy się popularnością lekarzy. Jest to substancja przeciwbólowa. Jak każdy dostępny lek na rynku ciągle poddawany jest badaniom. 500 mg metamizolu znajduję się między innymi w popularnym leku o nazwie Pyralgina. Lek stosuje się przy występowaniu boli rożnego pochodzenia i o różnym natężeniu, gdy inne środki nie działają lub są przeciwwskazane. Pyralgina jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym z grupy pochodnych pirazolonu.