| Tytuł: | Czy to ospa? |
| Autor: | Katarzyna 8.1.2012, 17:40 |
| U mojego synka w przedszkolu panuje ospa(synek ma prawie4 latka)od 4 dni wieczorem synka boli głowa ma gorączkę wacha się od 37.05 do 38.8 nie wiem co robić czy to początek ospy?narazie żadnej wysypki nie ma.. | |
| Autor: | Passi 9.1.2012, 18:56 |
| moja córka tak właśnie zaczęła ospę, we wtorek wieczorem dostała temp. a w czwartek rano wstała cała wysypana :) dziś dziś 5 doba i już zaczyna wysypka znikać ale oprócz varidermu do smarowania dostała jeszcze doustnie groprinosin co skutecznie przyspiesza leczenie :) | |
| Tytuł: | wykwity |
| Autor: | Katarzyna 20.1.2012, 13:34 |
| Synek ma wykwity na powiece tuż koło oka oraz na spojówce przy drugim oku obydwa oczy ma spuchniete zaczerwienione czy to normalne?czy moge synka wykapac | |
| Autor: | basia 6.2.2012, 21:44 |
| ja dostała ospe 10 dni temu mam 29 lat | |
| Autor: | gość 18.4.2012, 19:53 |
| córka przyniosła z przedszkola ospe. po 14 dniach ja i żona tez dostalismy, także musicie uważać, ale i tak marne szanse pozdrawiam | |
Żółtaczka typu C czyli wirusowe zapalenie wątroby to groźna choroba przenoszona przez krew oraz drogami płciowymi. Wywołują ją wirusy hepatitis C, które atakują wątrobę, doprowadzając przy tym do poważnych zaburzeń jej funkcji.
Mononukleoza
Około 80% ludzi po 40 roku życia nosi w organizmie wirus Epsteina – Barra (EBV), wywołujący ostrą chorobę zakaźną zwaną mononukleozą. Większość zachorowań na tę dolegliwość zauważa się u dzieci, najczęściej między 5, a 12 rokiem życia, rzadziej występuje w wieku późniejszym, w wieku 15 – 30 lat.