| Tytuł: | Ile czasu powinna trwać ospa?? |
| Autor: | Monika U. 20.5.2010, 12:41 |
| wszędzie czytam źe powinna trwać około 7 dni czasami dłuźej ale u nas trochę się ten czas przedłuźył od trzech tygodni nie wychodzimy z domu! niedługo szlag mnie trafi a mały teź juź szleje! ja chce na dwór! czy to normalne źe tyle czasu trwa ospa? | |
| Autor: | hania 20.5.2010, 15:49 |
| U nas trwała 2 tyg, potem zostało jeszcze trochę krostek ale przysuszonych. Wychodzenie to na początku najważniejsze tzn nie wychodzenie bo to wirusowe i żeby dziecko czegoś innego nie podłapało. My mieliśmy to latem i po tygodniu juz normalnie wychodził | |
| Autor: | anka 20.5.2010, 22:08 |
| Ale on cały czas ma sączące się krosty? Nowe wysypy? Bo chyba slady mogą dłuzej schodzić Pamiętam, jako 14 latka dostałam 2 tygodniowe zwolnienie lekarskie Szczerze współczuje Zdrowia życzę | |
| Autor: | Haney 21.5.2010, 08:26 |
| nie nowych krostek juź dawno nie ma tylko kilka strupków zostało i czerwone ślady po nich tylko nie wiem moja mama mówi źe nie moźna wychodzić póki ostatni strup nie odpadnie | |
| Autor: | Klaudia23 21.5.2010, 09:44 |
| powiedz coś więcej, bo jezeli przyschły i zeszła gorączka (o ile była) to smiało na dwór, moja córka miala ospe w kwietniu, było bardzo ciepło - 5-tego dnia jak juz zeszła gorączka i zaczeły znikac to zaczełam z nia wychodzic. | |
| Autor: | 24.1.2011, 11:11 |
| ospę smaruje sie fioletem sztybciej strupki odpadaja nie smarujcie pudrem bo bedzie sie jączyć i paprac a po co dziecku blizny po ospie | |
| Autor: | 5.2.2011, 18:43 |
| najgorsze jest to że jest ona w buzi czym smarować??? | |
| Autor: | 1.3.2011, 10:47 |
| W buzi, podobnie jak i na całym ciele, najlepiej najlepiej smarować wodnym roztworem gencjany. Dezynfekuje i przyspiesza zasuszanie xxx pozwolił nam wyjść na krótki spacer w drugim xxx. Zostało już niewiele strupków, choć córka była cała obsypana | |
| Autor: | 15.12.2011, 19:18 |
| moja córka ma ospę nie ma temperatury mogę ją wykąpać? | |
| Autor: | 24.1.2012, 19:10 |
| oczywiście że tak.Lecz najlepiej dziecko wtedy wykąpać mydłem w płynie i bardzo delikatnie;] | |

Żółtaczka typu C czyli wirusowe zapalenie wątroby to groźna choroba przenoszona przez krew oraz drogami płciowymi. Wywołują ją wirusy hepatitis C, które atakują wątrobę, doprowadzając przy tym do poważnych zaburzeń jej funkcji.
Mononukleoza
Około 80% ludzi po 40 roku życia nosi w organizmie wirus Epsteina – Barra (EBV), wywołujący ostrą chorobę zakaźną zwaną mononukleozą. Większość zachorowań na tę dolegliwość zauważa się u dzieci, najczęściej między 5, a 12 rokiem życia, rzadziej występuje w wieku późniejszym, w wieku 15 – 30 lat.